.

Wie zitten er in een kerkenraad?

Een gemeente in de Protestantse kerk kan niet zonder een kerkenraad. Wij vormen een presbyteriale kerk, waarin vanouds de leiding van een gemeente is toevertrouwd aan het presbyterium (letterlijk: vergadering van oudsten), ofwel de kerkenraad. Daar komen de ambten bijeen. Samen geven zij leiding aan de gemeente. Zij werken niet los van elkaar. Besluiten worden in gemeenschappelijk beraad genomen. Onze kerk is niet van de eenhoofdige leiding. Zij krijgt gestalte in het collegiale verband van de ambten.

In de kerkorde worden de kaders gesteld waaraan elke gemeente minimaal moet voldoen, ongeacht haar situatie of context. Zo dient een kerkenraad allereerst te bestaan uit alle ambten. Dan kan aan alle basistaken van een gemeente inhoud worden gegeven: prediking van het Evangelie, viering van de sacramenten in de eredienst, dienst van de gebeden, missionaire arbeid, diaconaat, herderlijke zorg, geestelijke vorming en de zorg voor de financiën.

Op dit moment onderscheidt de kerk drie ambten: predikant, ouderling en diaken. Een specialisatie binnen het ambt van ouderling is de ouderling-kerkrentmeester die belast is met beheerstaken. Deze specifieke deskundigheid kan in de kerkenraad niet worden gemist. Bovendien horen beleid en financiën bij elkaar. Vandaar dat de kerkorde de ouderling-kerkrentmeester als vierde ambt apart benoemt.

Aan het ambt gaat de gemeente vooraf. Dat betekent dat de gemeente niet op de kerkenraad hoeft te wachten om een activiteit te ondernemen. Alle leden zijn ‘geroepen en gerechtigd hun gaven aan te wenden tot vervulling van de opdracht die Christus aan de gemeente geeft’. Afstemming met de kerkenraad blijft nodig om de organisatie van activiteiten te waarborgen voor de lange termijn.

De kerkenraad van de Protestantse Gemeente Zuid-Beijerland bestaat uit dertien leden, te weten:

  • De predikant en predikant-pastor
  • Vier pastorale ouderlingen
  • Twee ouderling-kerkrentmeesters
  • Vier diakenen
  • De scriba

Het moderamen (dagelijks bestuur) wordt ingevolge het gestelde in de kerkorde tijdens elke eerste vergadering van het nieuwe jaar gekozen door de leden van de kerkenraad.

Het huidige moderamen bestaat uit de volgende personen:

Pastoraat

Pastoraat is het cement van de gemeente. Het gaat daarin om de ontmoeting met de ander voor het aangezicht van God, en om het vergezellen van een medemens op zijn of haar levensweg, juist als die ander het zwaar heeft.

Het pastoraat in de gemeente is toevertrouwd aan het consistorie (de predikant en de pastorale ouderlingen). Zij komen een aantal keer per jaar bijeen in een consistorievergadering om het bezoekwerk te bespreken.

De predikant

De predikant begeleidt de ouderlingen in hun pastorale werk en doet zelf gericht huisbezoek, o.a. bij zieken en in crisissituaties. Hij werkt samen met de ouderling met bijzondere (missionaire) opdracht in Oudheusden.

Ouderlingen

Er zijn vier wijkouderlingen, elk verantwoordelijk voor de pastorale zorg binnen hun eigen wijk, daarin bijgestaan door een wijkteam, dat naast de wijkouderling bestaat uit een wijkdiaken, een pastoraal medewerker plus een aantal medewerkers.

Diaconie

Onder diaconaat vallen de volgende drie deelterreinen:

  1. Werk in de kerkelijke gemeente. Diaconaal werk is werk in en van gemeente en kerk. Diakenen mogen daar een voortrekkersrol in spelen. Zo ondersteunen zij gemeenteleden als de nood aan de man is;
  2. In de omgeving. Zowel in de directe omgeving als in regio’s verderop in Nederland neemt onze diaconie deel aan allerlei vormen van diaconale samenwerking en maatschappelijke ondersteuning;
  3. Dienst ver weg. Onze diaconie ondersteunt ook de dienst aan de wereldwijde samenleving. De verschillende gemeenten hebben voor de uitvoering van het werelddiaconaat de handen ineengeslagen en de uitvoering op landelijk niveau georganiseerd. Vanuit Zuid-Beijerland ondersteunen wij het werelddiaconaat van harte.

Dit doen wij onder andere door het inzamelen van gaven tijdens erediensten en het verzorgen van het avondmaal.

Ook bieden wij via de wijkteams bijstand aan hen die in nood gekomen zijn, door bijvoorbeeld een luisterend oor te bieden, te helpen bij het vinden van hulp bij instellingen of het bieden urgente materiële hulp.

Het College van Kerkrentmeesters

Het College van Kerkrentmeesters heeft als taak de materiële en financiële voorwaarden voor het functioneren van de gemeente te scheppen en te onderhouden. Dit gebeurt o.a. door:
  1. Het zodanig faciliteren van de erediensten dat er een maximale ruimte is om die erediensten te laten zijn wat ze beogen: Op zondag mensen samen doen komen om te zingen, te bidden, naar elkaar te luisteren en om te horen van het bevrijdende verhaal van God met ons. Niet alleen op zondag maar ook doordeweeks, denk aan vieringen rond trouw en rouw, rond leven en beleven.
  2. Het zodanig beheren en, indien mogelijk, verbeteren van de financiële positie van de kerkelijke gemeente, zodat voortdurend voldaan kan worden aan wat beschreven is in punt 1. Dit wil zeggen de instandhouding van de predikantsplaats, van het kerkgebouw, van de ‘Open Hof’ en de pastorie, inclusief bijbehorende grondzaken.

Inkomsten worden gewonnen uit vrijwillige bijdragen, kerkcollecten, de Solidariteitskas, giften.

Voor de vrijwillige bijdrage wordt jaarlijks in januari de actie Kerkbalans gehouden. Voor de Solidariteitskas ontvangt ieder in de loop van het jaar een acceptgirokaart; de helft van het bedrag is voor de eigen gemeente, de andere helft voor het landelijke werk van de Protestantse Kerk in Nederland. De gemeente van Zuid-Beijerland is verplicht voor elk gemeentelid dit deel van het bedrag over te maken.

De rekeningnummers van het college zijn:

  • Hoofdrekeningnummer: NL18 RABO 0373 7337 47
  • Collectebonnen: NL71 RABO 0373 7337 63
  • Kerkbalans: NL15 RABO 0373 7338 01
  • Solidariteitskas: NL93 RABO 0373 7337 55
  • Najaarsaktie: NL49 RABO 0373 7337 71
  • Paascollecte: NL96 RABO 0373 7737 98
  • De Ark: NL62 RABO 0373 7338 28

Het College van Kerkrentmeesters bestaat uit de volgende leden:

Ondersteunende activiteiten

Kerkauto

Wie met de auto gehaald wil worden om een kerkdienst bij te wonen kan contact opnemen met degene die op een bepaalde zondag voor deze taak staat genoteerd. Zie hiervoor het kerkblad.
Contact:

Kerkdienst gemist

Gemeenteleden die niet bij een dienst aanwezig kunnen of willen zijn kunnen de dienst on line volgen, ook is het mogelijke diensten terug te kijken.

Oppasdienst

Elke zondagmorgen is er vanaf 9.45 uur oppasdienst voor baby’s, peuters en kleuters. Contact:

Kerkcollecten

Wie (voor eigen gemak, veiligheid, of om de fiscus te kunnen bewijzen giften aan kerk en diaconie te hebben geschonken) liever geen geld in de collectezakken doet, kan collectebonnen van € 20 verkrijgen via een betaling per bank.

Koffiedrinken na de dienst

Na elke morgendienst drinken we gezamenlijk koffie / thee in de Ark.

Automatisering

De Eendrachtskerk maakt gebruik van een geautomatiseerde leden- en financiële administratie, gebruikt voor de communicatie een eigen website en en een aantal facebookpagina’s:

Jeugd en jongeren eendrachtskerk

Zin in Eendrachtskerk

Eendrachtskerk Zuid Beijerland

Jor Zuid-Beijerland | Zuid-Beijerland

Voedselkastje Zuid-Beijerland

Daarnaast is er ook voor de administratieve ondersteuning, archivering en interne communicatie een intranetsite

Moderamen

Jan Buth (preses, ouderling kerkrentmeester)

Tine Nederveen & Hans Vreeman (tot 29 januari 2023) (scriba)

Anja Boon (diaken)

Predikant

Antje Groenendijk-Meindersma

Predikant-pastor

Ard vd Berg

Pastoraal - Ouderlingen

Gerrit Boon

Ria de Groot

Lia Stolk

Ben Heuser

Diaconie

Paula vd Wel

Marja Buth (penningmeester)

Anja Boon (voorzitter)

Peter de Hoog

Wilco Zwijgers (financiële administratie)

Ouderling - Kerkrentmeesters

Hans van Brakel (voorzitter)

Suzanne Saarloos (secretariaat)

Martin Schilperoord

Jan Buth

Arian de Jong

Jan Saarloos